Spoštovani,

na vas se obračam v imenu slovenskih motoristov. Želim vas seznaniti z našim predlogom za spremembo Zakona o pravilih cestnega prometa, ki ga nameravamo posredovati v Državni zbor. Bilo bi nam v veliko pomoč, če bi nas pri tem podprli. Gre za predlog, ki bi po zgledu Kalifornije in Velike Britanije, še bolj pa Nizozemske in Belgije, uzakonil "filtriranje" med stoječimi in zelo počasi vozečimi vozili za voznike enoslednih vozil.

Morda vas bo presenetilo, da na temo tovrstne vožnje obstaja več študij, ki soglasno potrjujejo ne le njeno varnost - v razumnih okvirih, seveda - ampak tudi pozitivne učinke tako na gostoto prometa kot tudi na okolje.

Predlagamo naslednje:

  • uzakonitev prehitevanja počasnega vozila ali kolone vozil po katerikoli strani, pri čemer maksimalna hitrost ne sme preseči 50 km/h oz. razlika v hitrosti motorista in kolone ne sme preseči 15 km/h;
  • uzakonitev vožnje mimo vozila ali kolone vozil, ki stoji pred križiščem ali prehodom za pešce, pri čemer motorist ne sme preseči hitrosti 15 km/h ali zapeljati v križišče ali na prehod za pešce; in
  • uzakonitev "deljenja" voznega pasu z ustavljenim vozilom ali vozilom v stoječi koloni ter ob speljevanju razvrščanje po principu zadrge.

S tem bi uzakonili ravnanje, ki ga pod takimi pogoji policisti običajno tolerirajo že danes, ki dokazano ima veliko pozitivnih učinkov in ki se ga mnogi motoristi ob tveganju do 500 EUR in 7 točk kazni tudi zaradi lastne varnosti redno poslužujejo.

Za več informacij, povezave do študij, diskusije o predlogu in predloga samega, vas vabimo, da obiščete spletno stran https://filtriranje.com.

Če ste nas pripravljeni podpreti, prosimo, kontaktirajte Benjamina Ferreira po e-pošti benjamin@ferreira.si.

Lep pozdrav in varno na cesti!